Er dyr i bur bra for hunden - eller for eieren?

Jeg møter alt for ofte nybakte valpeforeldre som med prestasjonsangst i stemmen forklarer meg: «oppretteren sa vi MÅ ha hunden i bur fordi den er vant til det!» og «i dyrebutikke sa de at om jeg ikke trener hunden til å være i bur kommer den ALDRI til å kunne roe seg ned!» eller «veterinæren sa at vi ABSOLUTT må ha bur for at hunden skal lære seg å være alene» osv….. Hvor kommer disse merkelige idéene fra?

Bur

“Social Sleepers”

Hunden som art er ikke et dyr som naturlig lever i hi eller huler. Tvert imot ligger de fleste ulver og villhunder på plasser hvor de har god oversikt over reviret, så de får med seg alt som skjer. Du ser sikkert hvordan hunden din, om den får bestemme selv, helst legger seg på en plass i huset der den får med seg så mye som mulig av det resten av familien driver med. Eller midt i døråpningen så den garantert ikke går glipp av om noen skal inn eller ut av rommet. Små hunder kompenserer gjerne ved å legge seg på sofakanten eller i vinduskarmen for å være sikre på å ha full kontroll.

Hunder har dessuten et naturlig behov for å sove sammen med flokken, helst med fysisk kontakt for varme og trygghet, så å skille dem fra oss om natten er unødvendig og skaper stress.

Selvfølgelig skal hunden være trygg under transport, og av og til i ekstreme tilfeller brukes bur for eksempel hos veterinæren - men hvorfor skal det være nødvendig hjemme?

Quick fix

Min teori er at anbefalingene og bruken av bur ofte er den enkleste løsningen - for eieren, ikke nødvendigvis for hunden. Tenk at du for eksempel har en hund som ikke har det bra når den er alene hjemme, og den får utløp for sin redsel ved å tygge i stykker sofaen. For eieren kan løsningen på problemet være å sette hunden i bur, da kan den jo ikke tygge i stykker sofaen. Men har vi løst problemet for hunden? Eller er det sånn at hunden har det like dårlig av å være alene, og dessuten sitter innestengt i et bur så den ikke en gang kan få utløp for sin angst? Dobbelt problem vil jeg kalle det!

Det er god forståelse og ansvarsfull trening som gir resultat når man trener hund - en quick fix skaper ofte bare større problem.

Svenske dyreveldferdsloven sier:

14 § Hunder og katter får ikke oppbevares i bur bortsett fra i følgende tilfeller:

  1. Hunder og katter kan oppbevares i bur under utstilling, konkurranser og
  2. tester samt ved trening før konkurranser. Buret skal da være tildekket på minst to sider og hunder skal luftes minst annenhver time.
  3. Ved transport i forbindelse med konkurranse samt ved trening før konkurranse, får hunder på konkurranse- respektive treningsplassen samt til og fra konkurranse- og treningsplassen overnatte i transportmiddelet.
  4. I forbindelse med jakt kan hunder oppbevares i bur maksimalt 8 timer pr døgn om de luftes minst hver tredje time.
  5. I forbindelse med transport kan hunder og katter oppbevares i bur. Oppbevaringen skal dog ikke overstige tre timer om bilen står stille.

I følge svensk lov er det altså ulovlig å ha hunden innestengt i bur, bortsett fra i de overnevnte tilfellene. Likevel anbefales det at hunden skal ligge i bur hele natten, når den er alene på dagtid og kanskje til og med i hundebarnehagen...

Trygghetssone

Så klart skal hunden lære seg å slappe av på plassen sin - men er det å låse den inn i et bur en forsvarlig måte å lære den det på? Hvorfor ikke heller trene hunden til, når den selv vil eller på ditt signal, å gå til plassen sin og føle seg trygg og rolig der. Om det er en seng, et teppe eller et åpent bur er helt opp til deg og din hund, men det skal være en trygghetssone - ikke en straff.

Når dette er godt positivt trent inn, så kan du enkelt be hunden om å gå og legge seg i på / i sin trygghetssone, uansett hvor dere er. Ta med deg din bærbare trygghettssone når du er på reise, kurs, i bilen eller på café - og du vet alltid at du kan få hunden til å være trygg og rolig der. Høres det ikke mye koseligere ut enn alltid å måtte låse hunden inn mot dens vilje?

Bur

Maur i rumpa!

Hunden klarer ikke å ligge stille på plassen sin - hva gjør jeg?

- Er plassen for langt borte fra resten av familien?
Hunden, som er et sosialt dyr, blir urolig når den skilles fra resten av familen - løses enkelt ved å ha en plass til hunden i hvert rom familien oppholder seg i.

– Er hunden stresset så den ikke klarer å roe seg?
I såfall må vi se på hvorfor hunden er stresset. Den er kanskje overstimulert eller understimulert, eller ikke har det bra av en annen grunn.

– Er det ikke stille nok rundt plassen hunden skal ligge?
Hunder som har et behov for å gjemme seg når de skal sove, gjør det ofte fordi de ikke lenger orker det for stressfylte miljøet rundt den.

- Er hunden trent til at det er positivt og trygt på plassen sin?
Du kan ikke kreve av hunden at den skal vite hva du ønsker den skal gjøre, hvis du ikke har lært den det på forhånd.

Trening

Om plassen er riktig, om hunden har det bra og ikke er stresset - da er det ikke vanskelig å lære hunden til å gå å legge seg, bli der og roe seg.

Følg disse enkle stegene:

1) I begynnelsen kan du hjelpe hunden med å roe seg ved at dere begge ligger på plassen og «deler» et tyggebein eller en fyllt Kong

2) Om hunden ligger stille kan det være nok med kos eller litt lett massasje for å vise at nå har vi det koselig. Om hunden begynner å leke er det kanskje ikke riktig tidspunkt, eller ta steg 1 igjen.

3) Belønn alltid hunden når den går og legger seg på plassen sin, bruk rolig stemmebelønning eller noe godt den kan nyte lenge. Det er en fordel med Kong fordi det er mer beroligende å slikke enn å tygge.

4) Repeter mange ganger signalet «legg deg» - vis plassen, og når hunden legger seg, belønn med noe fra steg 1, 2 eller 3.

5) For å få hunden til å bli liggende på plassen sin selv om du ikke er i umiddelbar nærhet, kast godbiter til den med jevne mellomrom så den oppdager at det lønner seg å bli liggende framfor å komme bort til deg. Øk avstanden gradvis og minsk belønningsfrekvensen gradvis.

6) Når hunden klarer å bli liggende rolig på / i sin trygghetssone hjemme, da tar du sonen med til et litt mer krevende mijlø, og repeterer steg 1-5 der. Etter hvert trener du i mer og mer krevende miljø.

Hyyyyyyysj!

Har hunden så lært seg at i trygghetssonen - der er det rolig og trygt - da er det ytterst viktig at vi aldri forstyrrer den når den har slått seg til ro. Gi alle beskjed om at når hunden er i trygghetssonen sin så skal den være i fred! Uansett hvor søt hunden er når den sover setter den like lite pris på å bli forsyrret, som du ønsker at noen kommer og klapper deg på hodet når du sover i sengen din.