Sånn har vi gjort i alle år...


Hundeverdenen koker av opprørte følelser, tanker og meninger, på grunn av de nye hundeseriene på NRK i Norge, og SVT i Sverige. Begge programmene fronter treningsmetoder basert på straff, noe som får belønningsbaserte (moderne) trenere å uttrykke sin fortvilelse, og straffbaserte (tradisjonelle) trenere at gå i forsvar.
Og midt i diskusjonen står en forvirret hundeelsker og lurer på hva som egentlig er riktig. Det positive er at diskusjonen er her, som et bevis på at utviklingen gått fra “sånn har vi gjort i alle år” til at mange har kunnskap nok å forstå at det finnes bedre måter å trene hund på.


Der kunnskapen tar slut begynner straffen

Jeg er overbevist om at de aller fleste ønsker sin hund det aller beste, men ikke alle har kunnskap nok å forstå hvordan. Vi er alle sosiale dyr, med en tendens til å høre på autoriteter, også når hjerte og magefølelse sier at det er feil. Og siden autoriteter innen hundeverdenen, i alle år, har fortalt at du må vise hvem som er sjefen, at du må styre hunden med fast hånd og bruke straff hvis hunden prøver seg på noe du ikke liker, så gjør vi som vi blir fortalt.
Selv om det føles galt. For sånn har vi gjort i alle år, og alle andre gjør jo sånn.

Og - å innrømme at du gjort hunden din vondt gjennom å bruke straff, er for mange langt vondere og vanskeligere enn å fortsette unnskylde straff som noe nødvendig. Men det er ikke umulig å forandre holdning. Du som tør gjøre det, kommer vinne på dine handlinger. Hunden din og.

Moderne eller tradisjonell TV?

"Sånn har vi gjort i alle år". Verdens farligste setning. Når vi gjør som vi alltid gjort, finnes det ingen utvikling, ingen forandring, ingen forbedring. Men, utviklingen har gått videre, og nå har vi kunnskap nok å bruke oppdaterte metoder basert på belønning, og kun belønning.
Nå har vi våknet opp og anerkjenner hunder som tenkende og følende individer.
Nå beviser forskning at hunder responderer bedre, og har det bedre, når de er trent med belønningsbaserte metoder.
Nå trener vi våre hunder til å vise oss hva de trenger, vi lærer de svare ja og nei på spørsmål og vi gir de kontroll over livet sitt.
Nå vet vi at dette leder til bedre resultater og lykkeligere hunder.
Utviklingen, forskningen og metodene er på plass, nå må bare kunnskapen nå ut til alle og enhver.

Her er NRK og SVT åpenbart ikke helt oppdatert.

Bare fordi du kan, betyr ikke at du må

Vi holder ikke lenger hunder som verktøy for å overleve, men som familiemedlemmer for å glede. Vi har sluttet å straffe barn, men vi har ikke sluttet å straffe hunder. Hvorfor er det sånn?
Kanskje vet vi ikke vet bedre. Kanskje har vi har dårlig tid. For straff fungerer, det er også bevist.
Men først og fremst så straffer vi - fordi vi kan.
Alle vi, som arbeider med andre arter enn hund, vet at vi ikke må bruke straff for å oppnå de treningsresultater vi ønsker. Fordi vi ikke KAN bruke straff. Hadde jeg kjeftet “Nei” for å straffe en ulv, ville den flyktet og aldri turt komme nær meg igjen. Hadde jeg stampet i bakken for å straffe en brunbjørn ville jeg blitt bitt, kanskje drept.
Når vi ikke kan bruke straff, må vi ha nok kunnskap for å lage treningsøkter basert kun på belønning.
Og klarer vi gjøre det på ulv, bjørn og barn - da klarer vi det også på hund.
Jeg lover.


Straff, eller?

Det er ikke alltid enkelt for folk som ikke er utdannet innen atferd å vite hva som er straff og hva som er belønning. Det enkle svaret er at alt som får en atferd å øke er en belønning, og alt som får en atferd å minske er et straff. Hva som oppleves som ett straff eller en belønning er individuelt, noen hunder reagerer ikke i det hele tatt på ett “Nei!” mens andre blir helt knust. All form for straff er noe hunden ønsker unngå, fordi det skaper ubehag, stress, frykt, aggresjon eller smerte. All form for belønning er noe hunden ønsker oppnå, fordi det skaper velbehag, glede, trygghet eller tilgodeser ett behov.
Opplevelsen varierer med karakter og tidligere læring, men det innebærer aldri at noen individer MÅ trenes med straff.

Det, uten tvil, vanskeligste med bruk av straff er at du som trener må være helt sikker på at hunden skjønner hva den blir straffet for, og at den har såpass selvkontroll at den klarer å velge at ikke utføre atferden du ønsker straffe. Oftest blir hunder straffet når de er stresset, redde eller aggressive. Da klarer de ikke lære noe som helst, da prøver de bare overleve. Tenk deg selv i en situasjon der du er skikkelig stresset, redd eller sint - hvor god er du på å kontrollere atferden din? Hvor god er du til å ta instrukser? Ville du blitt mindre stresset, redd eller sint av at bli kjeftet på, nappet i halsen eller holdt fast?

Løsningen er å først tilgodese hundens behov, tilrettelegge miljøet slik at den har kontroll over egen atferd, og så belønne ønsket atferd. Det er bevist mer effektivt, og mye, mye hyggeligere. For alle.

Beste venner

Jeg skriver dette, dagen etter min hund plutselig døde, 4 år gammel. Smerten er ubeskrivelig, og det eneste jeg kan trøste meg med er at jeg aldri kjeftet på ham, aldri skremt ham, aldri skadet ham. Han var min beste venn, og jeg gjorde mitt ytterste for å være hans beste venn tilbake.
En bestevenn, det er alt du trenger å være for hunden din.
Det er sånn vi gjør det nå.

Til Lucifur, og alle hunder som fortjener et liv uten straff og utdatert TV.


Publisert i Dagbladet 2020